| 
Sziasztok!
Heti etrend 12.
VASARNAP: Karfiolleves (a csulok fozovizevel), sertes-
csulok pekne modra uborkasalataval, kremes pite
HETFO: Oszibarackleves, rantott karfiol tartarmartassal, 
mezescsok 
KEDD: Savanyu malacaprolek-leves, szilvas gomboc 
SZERDA: Kaporleves, inyenc palacsinta, gyumolcs
CSUTORTOK: Sajtleves, sorben parold tyukmell 
petrezselymes rizzsel, puncstorta
PENTEK: Orjaleves (a karajcsontbol), mustaros karaj 
rakott paradicsommal, toltott sargadinnye
SZOMBAT: Zellerkremleves (levesporbol), rakott 
burgonya kovaszos uborkaval, joghurtos citromkrem
Receptek
Inyenc palacsinta
 A szokott modon 12 sos palacsintat sutunk. Kozben 
sos vizben megfozunk 30 deka magtisztitott spenotot, 
majd levetol leszurve, attorjuk vagy szetturmixoljuk. 
Oszekeverjuk 20 deka aprora vagott fott fustolt tarjaval, 
ket, villaval osszetort tojassal, belereszelunk ot deka 
sajtot, es egy-ket evokanalnyi tejfollel "kotjuk". Ezzel 
megtoltjuk a palacsintakat, egyenkent osszegongyoljuk 
es tuzallo talra teve leontjuk ket deci tejfol, egy tojassarga 
meg ot deka reszelt sajt keverekevel. A forro sutoben 
atsutjuk, de nem piritjuk meg.
Rakott paradicsom 
Karikara vagunk nyolc kisebb vagy hat nagyobb 
paradicsomot, ket nagy fej
voroshagymat. Egy kivajazott tuzallo talba ugy 
retegezzuk, hogy alulra es felulre is paradicsom 
keruljon. A sorokat soval,
torott borssal, csipetnyi cukorral es apro vajdarabkakkal 
hintjuk meg. A tal tetejere ot deka vajban piritott, ket 
pupozott evokanalnyi zsemlemorzsat hintunk, es a 
talat a forro sutobe tolva, egy fel oraig sutjuk.
Sorben parolt tyukmell
Kiolvasztunk 10 deka aprora vagott fustult szalonnat, 
es megpiritunk rajta egy szep nagy tyukmellet. Vele 
piritunk egy csomo megtisztitott, kis kockakra vagott .
leveszoldseget, majd meghintjuk torott borssal, keves 
tort borokabogyoval, keshegynyi orolt baberlevellel, 
meg kakukkfuvel, es egy fel uveg sort alaontve, a 
leveben idonkent megforgatva, fedo alatt puhara
paroljuk. Talalaskor a mellet a csontrol lefejtve 
felszeleteljuk, es leontjuk az attort martassal. 
Burgonyafank illik hozza leginkabb, de adhatjuk 
petrezselymes rizzsel is.
Mustaros karaj 
Kicsontozunk egy kb. egykilos karajt, es besozva, 
ket evokanal olajon atsutjuk. Melledobunk egy gerezd 
fokhagymat, megkenjuk keves Piros Arany kremmel, es 
keves vizzel, fedo alatt puhara paroljuk. Ezutan a hust 
felszeleteljuk, a szeletek egyik oldalat megkenjuk ket 
evokanal mustar, ket deka puha vaj, egy gerezd tort 
fokhagyma, egy csokor osszevagdalt
petrezselyemzold meg egy evokanal mustar 
keverekevel, es a megkent felukkel
felfele, tuzallo talra fektetjuk. Alaontjuk a pecsenyelevet, 
es forro sutoben meg 10 percig sutjuk. Jo elore 
elkeszitheto, csak a vegso sutes maradjon talalas elottre.
Tarka sutemeny (suto nelkul) : 
Nagyon finomra osszetorunk 30 deka babapiskotat, es 
eldolgozzuk 15 deka porcukorral, 15 deka vajjal vagy 
Rama margarinnal, egy csomag vanilias cukorral, es 
ket reszre osztjuk. Az egyik felebe beledolgozunk egy 
kis cseszenyi, de dupla adag kavebol fozott feketet. 
(Gyorsabb, ha nescafebol keszitjuk.) Vizzel megkenunk 
egy alufolia-lapot, teglalap alakura ranyujtjuk a sarga teszta 
felet, erre a kaves teszta felet teritjuk. Majd megint egy 
vilagos tesztalapot fektetunk ra, vegul befedjuk a maradek 
kaves tesztaval. A foliaba becsomagolva, kisse lenyomatjuk, 
es masnapig a hutoszekrenybe
tesszuk. Masnap kicsomagoljuk, bevonjuk kave- vagy 
csokolademazzal, es ha megszikkadt, eles kessel 
felszeleteljuk. Nemcsak finom, de nagyon szep is ez a 
ket szinu sutemeny.
E HETI SALATANK
Mustaros toltott paprika
Ket nagy szep, husos zoldpaprikat a sutoben kb. ot percig 
sutunk, majd hosszaban kettevagva, kicsumazzuk. 
Megfozunk sos vizben 10 deka rizst, osszekeverjuk 10
deka kockakra vagott sonkaval, egy keves, aprora vagott 
zoldpaprikaval meg levetol leszurt konzerv borsoval, egy 
ket, ugyancsak kis kockakra vagott paradicsommal, vegul 
nehany kanalnyi mustarmartassal. A tobbi martast kis talkaban 
adjuk hozza, hogy ki-ki izlesenek megfeleloen ontozze vele a 
paprikat. A martas: harom evokanalnyi mustarhoz nagyon 
lassan, allandoan kevergetve hozzacsurgatunk egy deci olajat, 
es egy fel citrom levevel, egy gerezd tort fokhagymaval, egy 
kiskanalnyi osszevagdalt petrezselyemzolddel, soval meg torott
borssal izesitve, jegbehutjuk.
F. N. A.
-- 
                               Üdv.: Szászika
                            A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
          http://www.yourwebhome.com/szaszika
 |