Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 1142
Copyright (C) HIX
1998-03-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Kovaszos uborka (mind)  112 sor     (cikkei)
2 Toltott kaposzta (mind)  20 sor     (cikkei)
3 fo"ze's (mind)  37 sor     (cikkei)
4 Kovaszos uborka (mind)  30 sor     (cikkei)
5 asztal, koviubi, (mind)  16 sor     (cikkei)

+ - Re: Kovaszos uborka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

<><><><><><><><>
> > Felado :  [Netherlands]
> > Temakor: Mariaknak ( 26 sor )
> > Idopont: Tue Mar  3 11:26:06 EST 1998 OTTHON #1141
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> > Kedves Anyok@ Maria!
> > 
> > Koszonom a valaszodat. Egyetlen megjegyzesem lenne. Nem hiszem, hogy
> > Magyarorszag gazdagabb lenne Franciaorszagnal. A magyar pedagogusok
> > fizetese... Es megis elkepzelhetetlennek tartom otthon az altalad
> > leirtakat. Rengeteg kivalo pedagogus van, aki lelkiismeretes, a gyerekekkel
> > jol banik, pedig keves a fizetese! Szoval ez nem penzkerdes!
><<><><><><><>
 	Szervusz Odett!
         Felreertettel egy kicsit. En imadok itthon elni es nem Magyarorszaghoz
  hasonlitva tatlaltam szegenynek Franciorszagot. Ez a keptelenseg eszembe
  sem jutott. 
  Es Eszak-Franciaorszag nem is tunik annak. De lefele atszelve, bizony sok-
  sok meglepetesben volt reszunk. Mi ha megyunk a gyerekeinkhez, barataink-
  hoz, azt az utat valasztjuk, amin nem a turistak jarnak. Csak, ha rossz az id
o,
  akkor megyunk sztradan, nem mert fizeto, hanem mert sokkal jobban meg 
  lehet egy orszagot ismerni a mellekutjairol. Szebb, nyersebb, igazabb.
  Az emberek pedig - mint mondtam -, ott is kedvesek, nem volt rossz tapasz-
  talatom senkivel eddig Europaban. (Nemetorszag, Belgium, Luxemburg, Dania 
viszonylatban ereztem a francia "szegenyseget". Szeretnek en olyan szegeny
lenni.)
Csak eppen lathattam a szememmel, amit a gazdasagpolitikusoktol eddig 
csak papiron lattam. Az Eszak es Del kozotti  eles ellentetet.
        A magyar pedagogusok fizeteset en sem tartom soknak. Nem errol 
  beszeltem. az enyem sem volt sok. Es azt irtam en is, hogy nem penzkerdes,
  ki hogy banik a gyerekkel es mennyit akar atadni a tudasabol. Ez sehol sem
  penzkerdes olyan palyan, ahol emberekkel kell foglalkozni. Muzeumpedago-
 guskent  kezdtem es ugy folytattam videken tanarkent. Tobb iskolat ismertem.
 A gyakaorlotol az egyszeru fovarosin keresztul a videki kisiskolaig. Belelat-
 tam. Tenyleg mindenutt vannak aldozatkesz, lelkes pedagogusok is. Nem 
volna szep tagadni ezt.  
 <><<><><><><><>
 > > Temakor: Koviubi ( 13 sor )
 > > Emlekszem, tavaly tema volt a kovaszos uborka. Sajnos mar nem emlekszem,
 > > mire jutott a keszitok azon tabora, aki nem Magyarorszagon el (es kesziti 
a
 > > kovaszos ubit).
 <><><><><><>
    A kovaszos uborkara is az all, ami a toltott kaposztara. A modern kenyereke
t 
 tartositoszerekkel teszik tobb napig is elvezhetove. Ezek pedig megakadalyoz-
 zak a tejsavas erjedest. Probaljatok meg a kovasz keszitest, -amit a toltott-
kaposztahoz irtam le.  Az uborkahoz  nem muszaj lefagyasztani, csak a 
kremszeru kovaszba tegyetek meg lisztet, es gyurjatok puha tesztava. 
Aztan ezt szaritsatok meg, majd tordeljetek darabokra. 
 Igy tarolhato dobozban.
 A nem keseru uborkakat be kell hasitani hogy belul is elinduljon a savanyo-
 das. Harom literes uvegre kb 1,5 evokanal soval izesitett vizet forralj fel, h
utsd
 ki es ha langyos, ontsd az uborkakra, amiket kapor szarral, tanyerjaval, vagy
 orlemennyel, szoval ami van, azzal izesited. A tetejere rateszed a dionyi ko-
 vaszdarabot es hagyod a napon lefodve. Naponta fel kell razni, hogy egy-
 forman keveredjenek  az izek. Ha mar izlesednek megfeleloen savanyu, akkor
 ontsd le a levet, az uborkat tedd jol zarhato edenybe es ontsd ra az atszurt l
evet.
 Hutoben tarold. (Tupperware-ben sokaig elall)  
 	Az a kenyer, amiben krumpli/burgonya van, az sem alkalmas kova-
 szolasra, mert tonkreteszi az uborkat.
 Udv.  anyok@ Maria         
 ===============
 > > Felado :  [Canada]
 > > Temakor: recept kellene ( 24 sor )
 > Idopont: Tue Mar  3 18:34:04 EST 1998 OTTHON #1141
 	Szervusz Mariann!
       Probaljatok ki a paradicsomos kelbimbot is.
 60 eka kelbimbo (lehet fagyasztott is), so, 40 deka aprobb paradicsom,
 10-15 deka fott marhanyelv, frissen tort bors,  fel dl tejszin, 5 deka re-
 szelt sajt, ket keshegynyi reszelt szerecsendio, egy evokanal vagott
 petrezselyemzoldje, 1 tojas, 1 evokanal liszt, 1 dl tej.
 1 evokanal vaj. + vaj a tal kikenesehez.
      Fozd meg a kelbimbot keves sos, borsos vizben. Vagd a marhanyelvet 
 vekony csikokra, a paradicsomokat martsd forro vizbe es rantsd le a 
 hejukat, a nagyobbakat negyedeld, a kisebbeket eleg elfelezni.
 Vajazz ki egy tuzallotalat es a lecsorgatott kelbimbot osszekeverve a
 a paradicsommal es a fustolt marhanyelvvel, egyenletesen teritsd el a 
 talban. Szord meg frissen tort borssal.
  Egy labasban hevitsd fel a vajat, szord bele a lisztet, es feher habzasig
 kevergesd, akkor sozd meg, ontsd ra a tejet, kevergetve forrald fel, tedd
 bele a szerecsendiot, a tejszint es a tuzrol leveve keverd bele a reszelt
 sajtot, a tojassargajat es legvegul pedig a felvert tojashabot. Ezzel ontsd 
 le a talban levoket. A tetejet szord meg zoldpetrezselyemmel es 175 C
 fokon elomelegitett sutoben susd addig, mig a szuffle szepen feljon. 
 Talald azonnal, mert hajlamos az osszeesesre, ami az izen nem, csak a
 latvanyon ront.
 	Vagy a kelbimbo ragut
 35 deka kockara vagott borju, vagy barmilyen szarnyashus, 40 deka kel-
 bimbo, 1 közepes fej voroshagyma, vagy salottahagyma, so, bors,
 1 baberlevel, 1 agacska kakukkfu (vagy fel mokkaskanal szaritott,
 1 evokanalvagott petrezselyemzold egy evőkanalnyi, egy gerezd fok-
 hagyma, 2 db kozepes krumpli kb 1,5 - 1cm-es  kockara vagva, egy evo-
 kanal vaj vagy olaj, egy darabka zeller vagy zellerszar, 1 db paradicsom, 1db
 zoldpaprika.
      A zsiradekot hevitsd fel egy labasban, a karikara vagott hagymat 
 szord ra, keverd el es amint uvegesedni kezd, tedd hozza a zuzott fokhagy-
 mat es a huskockakat, feheritsd meg a forro zsiradekon es ontsd fel
 6 dl forro vizzel. Tedd bele a baberlevelet, a kakukkfuvet,  sot, borsot. 
 Letakarva fozd, amig a hus puhulni nem kezd. Akkor tedd bele a kelbimbo-
 kat, nagyobbjait megfelezve, a krumplikockakat, a feldarabolt zellert, para-
 dicsomot es zoldpaprikat.
      Ha hosszabb lere hagyod, akkor leveskent talalhatod valamilyen sutivel
 utana.
 	Jo etvagyat!
 Udvozol:
             
         Maria
    
+ - Toltott kaposzta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Otthonosok,
hosszu ido utan sikerult kiugrasztanotok a bokorbol ezzel
a toltott kaposztaval :) Igaz, mar a ketnyelvuseghez is hozza
akartam szolni, de aztan annyi okos valasz erkezett ,
hogy nem akartam tovabb szaporitani a szot.
Csak annyit,hogy az en 3 eves lanyom ketnyelvu,
otthon csak magyarul beszelunk, olvasunk, o napi 6 oraban
van oviban, es nincs lemaradva az angolban a kortarsaitol.

Na, toltott kaposzta. Anyoka Maria toltott kaposztaja istenien
hangzik, lathatjuk, ahany haz, annyifele toltott kaposzta.
Az en kiegeszitesem annyi lenne, hogy itt kaphato gyalult
savanyu kaposzta, azt teszem a toltelekek ala es fole,
valamit par darab fustolt hust szoktam dugdosni a toltelekek
koze. A labos aljara nem art egy kis fustolt szalonna sem...
Ja, ez nem egy fogyokuras recept, de nagyon nagyon finom.
Sok sikert Edina!

Udv mindenkinek:
Lovas Eva (Omaha,NE)
+ - fo"ze's (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szerbusztok, 
nekem is lenne egy kerdesem: az amerikai szakacskonyvben milyen
mertekegyeseg a "c.", folyadeknal es cukornal is lattam mar. "Cup"?

>Emlekszem, tavaly tema volt a kovaszos uborka. Sajnos mar nem emlekszem,
>mire jutott a keszitok azon tabora, aki nem Magyarorszagon el (es kesziti a
>kovaszos ubit).

Ugy emlekszem, hogy az volt a vegeredmeny, hogy frissen sutott, kemeny kergu
kenyeret kell talalni valahol, es olyant, amit elesztovel sutnek es nem
egyeb "felfujo" anyaggal (pl sutopor). Es persze ne legyen benne tartosito,
es minel kevesebb "a'lloma'nyjavito es szineze'k", mert ezek is
ga'tolhatja'k a savanyusodast. A zacskos-tartos-kenyer eleve kudarcra van
itelve, nekem a francia tipusu ("baquette") kenyerrel hol sikerult, hol nem.

>Nagyon megszerettuk a kelbimbot (bevallom, otthon meg sohasem
>kostoltam), nem tudtok valami jo kis receptetet? 

Alapvetoen ugyanugy lehet kesziteni, mint a kelkaposztat, pl frankfurti
leves sokkal jobb belole. Jol mutat es finom ha huslevesbe dobsz belole egy
par szemet. A kedvencem (sajnos ezzel egyedul bagyok a csaladban :() a
rakott kelbimbo:
1. Fozd meg sos vizben a kelbimbot majdnem teljesen (meg jobb, ha
leveskockat hasznalsz so helyett).
2. Fozz meg rizst fe'l-ke'szre, sos vizben.
3. Daralt serteshusbol keszits po:rko:ltet.
4. Retegezd egymasra a harom hozzavalot, alulra a rizs, kozepre a po:rko:lt,
felulre a kelbimbo, felig belenyomkodva az also retegekbe..
5. Ontsd nyakon vastagon tejfollel, vagy reszelt sajt-tejfol keverekkel.
6. Susd at alaposan a sutoben.
Zsirszegeny valtozata marhahusbol, es tejfol helyett kefirrel keszul.

Hanna
********************************************************************
Things are not to be feared of. Those are to be understood.
					/Marie Curie/
********************************************************************
+ - Kovaszos uborka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Leirom a mi jol bevalt kovaszos uborka receptunket.
Szoval, ami elengedhetetlenul szukseges a dologhoz,
az az uborka, lehetoleg kicsi vagy kozepes meretuek.
Jol meg kell mosni, veguket levagni es (nagymamam tanacsa
szerint) meggyozodni rola, hogy nem keseruek-e. Ezt nem
tudom hogy lehet megcsinalni anelkul, hogy vegignyalnank
az osszeset:) az pedig azert nem valami gusztusos..:)) A
keseru iz az egeszet tonkre teheti!
Szoval vegy egy 5 literes befottes uveget es az aljara 
tegyel egy csomo kaprot. Utana rakosgasd bele az uborkakat.
A tetejere megint kapor jon. Az egeszet meleg!! , sos vizzel
kell felonteni (sot izles szerint, eleg sok kell). A tetejere
pedig (itt jon a barbatrukk) nem kenyeret, hanem egy kozepes,
meghamozott, vastagabb karikakra vagott krumplit (burgonyat)
kell tenni. Ettol a kovaszos uborka (ugorka:)) ) meg sokkal
finomabb lesz es ami a legfobb elony, az erjedes alatt nem fog
megpuhulni, hanem finom ropogos marad. Az elvezeteket fokozni lehet
azzal, ha az uvegbe egy vekony szal tormat es nehany szem egesz
borsot teszunk. A nagymamam ilyen forman elkeszitett kovaszos uborkaja
decemberig elallt a hutoben. Volt, hogy karacsonykor ettuk meg
az utolso adagot (de azert abban volt valami susmus, mert a csak igy
elkeszitett uborka - elallni elall - de azert nem ilyen sokaig).

Hat, remelem kulhonban is sikerulni fog. A kenyerek kozott van kulonbseg,
meglatjuk, hogy ez ervenyes-e a krumplira is! :)

Sziasztok
saci
+ - asztal, koviubi, (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Viktor!

Mi a helyzet a gyerek asztallal? Kaptatok mar? Valamikor januar
vegen, az Otthon-ban az otletemre reagaltal ezzel kapcsolatban, de
akkor nem volt idom elolvasni, most meg mar nem talalom. Szoval,
irjal errol akar privat vagy itt.

Odette,
en tavaly probaltam kovi ubit kesziteni itt Nemeto.-ban, de
nem sikerult. Nem hiszem, hogy iden kedvem lesz ujabb kiserletezesre.

A Tiramisu-hoz csak annyit, hogy en ugyan szeretem, de ket
szemelyre kesziteni nem gazdasagos, napokig meg nem szeretem
ugyanazt enni.

Sziasztok, Rita

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS